Domowa granola

Ostatnio zajadam się naturalnymi jogurtami. Lubię do miseczki z jogurtem skroić kawałek jabłka, dodać łyżeczkę miodu, wszystko posypać otrębami i chrupiącą granolą. W tej sklepowej jest dużo cukru…i nie wiadomo czego jeszcze…w sumie to wiadomo:-) Postanowiłam w domu przyrządzić granolę z ulubionymi składnikami i wyciśniętym sokiem z pomarańczy.

12Składniki do przyrządzenia granoli:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 4-5 niedużych pomarańczy
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Z podanych składników wychodzi około 900 gram granoli.

34Migdały wsadzam do woreczka i tłukę młotkiem do mięsa:-)…ale może ktoś woli w całości?! Do miski wsypuję wszystkie suche składniki i mieszam.

5Ścieram skórkę z pomarańczy na tarce z drobnymi oczkami – najpierw pomarańcze trzeba sparzyć. Wyciskam z owoców sok (pilnujcie pestek!), dodaję miód, olej, startą skórkę i przelewam wszystko do suchych składników.

6Dokładnie mieszam (składniki powinny być wilgotne i lekko klejące) i wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 40 minut. W tym czasie mieszam kilka razy, żeby się równo zarumieniły. Gotową granolę wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.

98Przepis oczywiście można wzbogacić o swoje ulubione składniki. Myślę, że następnym razem dodam jeszcze orzechy laskowe…może wiórki kokosowe?!

Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpis: “Domowa granola” skomentowano: 2 razy

  1. Skuszona smacznymi zdjęciami z instagrama – zaglądam :) Mam nadzieję też w końcu się zabrać za swoją własną wersję, bo kupowanej nie lubię, i najczęściej dosypuję płatki owsiane, suszoną śliwkę, rodzynki..

Dodaj komentarz