Chleb…chlebunio pełen ziaren

Domowy chleb…bez polepszaczy i konserwantów. W sklepie takiego nie znajdziecie. Jest bardzo smaczny i syty…wystarczy kanapka, żeby zaspokoić głód.

1Składniki na chleb:

  • 1 kg mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej lub mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka sezamu
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki dyni
  • 2 płaskie łyżki soli

Można też dodać 2 łyżki miodu. Jeśli ktoś lubi…suszoną śliwkę lub żurawinę.
2

5Wszystkie składniki wsypuję do miski i mieszam. Dodaję zakwas i 5-6 szklanek przegotowanej, ciepłej wody. Wszystko trzeba bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto jest dość gęste, więc nie polecam mieszać mikserem. Odkładam pół słoika wyrobionego ciasta…to będzie zakwas na następny raz. Można go przechowywać w lodówce 30 dni. Przyznaję się bez bicia, że nigdy sama nie robiłam zakwasu. Przeglądałam tylko przepisy w internecie, jest ich mnóstwo. Za pierwszym razem jak piekłam chleb, zakwas dostałam od koleżanki. Resztę ciasta przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Z podanych składników wychodzą dwie foremki keksówki, o długości 30 cm. Przykrywam chleb ścierką i odstawiam do wyrośnięcia…na 6-7 godzin.

6Tak wygląda następnego dnia…jak już jest wyrośnięty.

8Zazwyczaj wyrabiam ciasto wieczorem a rano wstawiam do piekarnika, chwilę potem rozchodzi się bardzo przyjemny zapach. Lubię taki dom pachnący chlebem. Piekę chleb 60-70 minut, w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie wykładam chleb z piekarnika i z foremek. Odrywam papier i odstawiam do ostygnięcia. To bardzo ważne, żeby nie zostawić go w foremce…zaparzy się i będzie mokry.

910Jeszcze ciepła, odkrojona piętka z chrupiącą, wypieczoną skórką smakuje obłędnie z domowymi powidłami.

1112Zachęcam do wypieku chleba…smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpis: “Chleb…chlebunio pełen ziaren” skomentowano: 2 razy

Dodaj komentarz