Makowiec

Za oknem ciemno, wietrznie i cały czas pada deszcz. Brrrr…okropna pogoda. W domu przygotowania do Świąt idą pełną parą. Dzisiaj w kuchni wypieki…chciałabym polecić sprawdzony przepis na świąteczny makowiec, który zawsze wychodzi.

DSCN5724

Składniki na ciasto:

  • 180 ml letniego mleka
  • 45 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka oleju
  • cukier waniliowy
  • 150 g margaryny (trzeba rozpuścić i ostudzić)

Masę makową kupuję gotową (nie miałabym możliwości zmielenia maku) i dodaję do niej orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową, łyżkę miodu, olejek migdałowy i jedno białko.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczam z cukrem i letnim mlekiem…odstawiam na 15 minut. Potem dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto…na samym końcu dodając rozpuszczoną margarynę. W ciepłe miejsce odstawiam ciasto do wyrośnięcia.

Jak już ładnie wyrośnie…wyrabiam z odrobiną mąki (tak żeby nie lepiło się do rąk) i dzielę na trzy części, które trzeba rozwałkować na placki. Nakładam wcześniej przygotowaną masę makową i zawijam ciasto w rulon. Przygotowane rulony z ciasta zawijam w posmarowane olejem pergaminy – pamiętajcie żeby zostawić trochę luzu na wyrośnięcie ciasta.

Piekę makowca 30-40 minut, w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu polewam lukrem, przygotowanym z pół szklanki cukru pudru i dwóch łyżek ciepłej wody…posypuję kandyzowaną skórką pomarańczową.

SMACZNEGO!

DSCN5696

DSCN5700

DSCN5715

DSCN5717

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpis: “Makowiec” skomentowano: 2 razy

  1. Hej :-) Mam pytanie czy mogę zastąpić świeże drożdże drożdżami suchymi, jeśli tak to jakiej ilości drożdży użyć ? :-)
    Z góry dziękuje za odpowiedź.

Dodaj komentarz