Tarta ze szpinakiem

Lubicie szpinak? Ja bardzo długo broniłam się w dorosłym już życiu przed spróbowaniem. Z dzieciństwa pamiętałam gorzką, zieloną papkę. Teraz bardzo lubię dania z dodatkiem szpinaku, odpowiednio przyprawiony smakuje wyśmienicie. Poza tym liście szpinaku mają właściwości lecznicze, są bogate w potas, magnez, żelazo, kwas foliowy … dużo można tu jeszcze wymieniać, lista jest długa.

Kupiłam ostatnio taki oto wynalazek?!…

1k…kuleczki na łańcuszku obciążające ciasto, stąd pomysł na tartę. Wcześniej ciasto do tarty przykrywałam papierem do pieczenia i wysypywałam na papier ziarenka ryżu.

2kSkładniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczyptę soli
  • ok. 2 łyżek wody

Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajko, dodaję pokrojone masło i szczyptę soli. Wyrabiam składniki do powstania gładkiego ciasta. Jeśli wyrabiane ciasto jest zbyt sypkie, dodaję trochę zimnej wody. Z ciasta formuję kulę i zawiniętą w folię spożywczą wkładam na 1 godzinę do lodówki.

3kPo tym czasie wałkuję ciasto i przekładam do formy na tartę – wcześniej posmarowanej masłem. Dociskam ciasto do formy, nakłuwam widelcem … i rozkładam łańcuszek:-)

4kWkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut … do zarumienienia. W tym czasie przygotowuję farsz ze szpinaku.

5kSkładniki na farsz:

  • 650 g szpinaku ( ja użyłam mrożonego)
  • 1 ser typu feta
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • garstkę pestek dyni
  • 3 ząbki czosnku

Do miski przekładam rozmrożony szpinak, pokruszona fetę, jajko, wyciśnięty czosnek. Doprawiam wszystko solą, pieprzem, dodaję pestki dyni i dokładnie mieszam.

6kTak przygotowany farsz wylewam na ciasto…

8k…i zapiekam przez ok. 30 minut.

9kSMACZNEGO.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpis: “Tarta ze szpinakiem” skomentowano: 2 razy

Dodaj komentarz