Girlanda ze światełkami

Niedawno moja siostrzenica obchodziła urodziny. Zawsze do prezentu przygotowuję własnoręcznie wykonaną niespodziankę. Tak też było w tym roku. Zrobiłam dla niej girlandę ze światełkami. Jej pokój przechodził niedawno metamorfozę i teraz jest bardziej „dziewczyński”. Uwielbiam to słowo … szczególnie z ust siostrzenicy, kiedy to mówi jest taka dorosła ;-)

0Do wykonania girlandy wykorzystałam kubeczki do napojów. Oprócz tego potrzebny był sznur lampek (takich na choinkę), dwustronna taśma klejąca, bawełniana koronka, nożyk do tapet.

21Nożykiem do tapet obcięłam kubeczki (z wysokości około 2 cm), żeby bardziej przypominały abażurki.

3Nierówne ranty wyrównałam nożyczkami.

4Na dnie kubeczków zrobiłam nacięcia na lampki w kształcie X.

5Ranty abażurków obkleiłam dwustronną taśmą klejącą, żeby potem przykleić koronkę.

89I oto gotowe abażurki :-)

1110W nacięte otwory wsadziłam lampki …

12… i girlanda gotowa.

131415Taki sznur z lampek daje bardzo przytulne światło i sprawdzi się idealnie w długie, zimowe wieczory.

16:-)

 

Kasztany na talerzu

Jadalne kasztany … przepyszna jesienna przekąska. Kasztany próbowałam pierwszy raz. Koleżanka je przygotowała i mnie poczęstowała, następnego dnia przyniosła mi woreczek takich surowych, żebym mogła przygotować je samodzielnie. Mają ciekawy smak, zbliżony do orzechów … słodkiego ziemniaka. Można je potraktować jako przekąskę lub jako dodatek do dań.

0Najpierw kasztany oczyściłam, potem umyłam i osuszyłam.

12Skórkę kasztanów nacięłam nożykiem ….i tu uwaga na paluchy, są śliskie i odskakują, można się skaleczyć. Kasztany kładłam na desce płaską stroną do dołu i u góry robiłam nacięcia w kształcie „iksa”. Trzeba pamiętać o nacięciu, w innym razie kasztany mogą nam wybuchnąć.

3Nacięte kasztany przełożyłam do garnka i gotowałam w osolonej wodzie 15 minut.

410  Potem przełożyłam kasztany na blachę i piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż łupinka przy nacięciach otworzyła się i wygięła na zewnątrz.

6Kasztany najłatwiej obierają się jak są jeszcze ciepłe, chociaż potem też nie ma tragedii.

7Nie wiedziałam, że kasztany jadalne mają tyle właściwości odżywczych. Wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Mają bardzo dużo błonnika, potasu i witamin z grupy B, zawierają w sobie również błonnik pokarmowy.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...