Powidła

Oj działo się … działo. Cztery dni smażenia i przypalona brytfanka. A efekt?! Smaczne domowe powidła.

1Śliwki pokroiłam w ćwiartki i wrzuciłam do brytfanki. Pierwszego dnia powidła przygotowuję w piekarniku. Wstawiam brytfankę do nagrzanego piekarnika i pod przykryciem piekę ok. 2 godzin, aż śliwki puszczą sok. W tym roku miałam wyjątkowo soczyste śliwki. Przez następne dni gotowałam powidła na mały ogniu już bez przykrycia, żeby sok szybciej odparował. Co jakiś czas mieszałam masę drewnianą łyżką, żeby śliwki się nie przypaliły. Mieszałam … częściej im masa stawała się gęściejsza.

234Po uzyskaniu właściwej konsystencji przełożyłam powidła do słoików, mocno zakręciłam i spasteryzowałam. Włożyłam do garnka z wrzącą wodą i po 15-20 minutach przełożyłam słoiki na ścierkę, do góry dnem. Po ostudzeniu pozostało tylko przygotować kolorowe kapturki.

5a6a7a8aI gotowe … zapasy zrobione.

9a10aW nagrodę kawka … i świeży, chrupiący rogalik z powidłami.

11aSmacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...