Łapacz snów…

…jako amulet, jednocześnie super ozdoba. Pewnie wiecie jaką rolę spełniają łapacze snów?! Wypleciona w okręgu siatka ma za zadanie wyłapywać wszystkie złe sny i przepuszczać tylko te dobre. Zatrzymane koszmary mają ginąć wraz z pierwszymi promieniami słońca i spływać po zawieszonych tasiemkach.

0pOstatnio panuje szał na łapacze snów … i ja się temu poddałam. Postanowiłam zrobić taką ozdobę w prezencie dla mojej siostrzenicy.

1p2pDo wykonania łapacza potrzebowałam metalowe kółko, które owinęłam białą wełną.

3p4pW tak przygotowanym kółku zaczęłam wyplatać sieć. Chciałam, co jakiś czas wplatać koraliki, ale przypomniałam sobie o nich jak wiązałam już ostatni supełek … trudno … następny łapacz będzie z koralikami … ten, który zrobię dla siebie.

6p7pAaa … i jeszcze pomponik wykonany całkiem profesjonalnym sprzętem :-)

5pDo gotowego już kółka przymocowałam tasiemki. Ponieważ to prezent dla dziewczynki, to musiało być różowo i słodko.

8pWierzycie w magiczne właściwości łapacza?

Black&White

1cNowość w moim M … dywan, a raczej chodnik.

2c3cOd dawna myślałam o czymś małym na podłogę  …  nie mam dużo miejsca, a szkoda mi było zasłaniać parkiet dużym dywanem. Chciałam coś czarno – białego … i w końcu mam, podłużny chodnik rzucony przy sofie idealnie pasuje do wnętrza … i zawsze to przyjemniej pod stopami :-)

4c5c6cMiłego wieczoru.

Placki z cukinii

Nie macie pomysłu na obiad?! Polecam placki z cukinii. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie.

1w

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • pietruszka lub koper
  • sól i pieprz

Cukinie ze skórką trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut.

2wW misce mieszamy jajka, cebulę (też można zetrzeć na tarce o grubych oczkach), czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt, mąkę, pietruszkę lub koperek i świeżo zmielony pieprz.

3wOdsączamy z cukinii sok i dodajemy do reszty składników… dokładnie mieszamy.

4wNa patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor.

5wUsmażone przekładam na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu.

6wTak przygotowane placki lubię zajadać ze schłodzonym sosem Tzatziki.

7wSmacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...