Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Sezon na rabarbar właściwie już się kończy, ale ciasto to równie dobrze smakuje z truskawkami, czy jabłkami. W zależności od pory roku, możemy tylko wymieniać owoce. Jednak mi najbardziej smakuje z rabarbarem … lubię to zestawienie słodkiej kruszonki i kwaśnego rabarbaru.

1mŁodygi rabarbaru obieram ze skórki, chociaż nie wszyscy to robią?!  Wystarczy chwycić za włókna na końcu łodygi i pociągnąć. Tak obrany rabarbar kroję w kostkę.

2m3mNastępnie zabieram się za przygotowanie ciasta.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • paczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • rabarbar (6-7 łodyg)

W misce miksuję jajka (4 jajko dodaję bez białka) z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia, na końcu mąkę ziemniaczaną.

W garnku rozpuszczam 3/4 kostki masła i dodaję jeszcze gorące do pozostałych składników, cały czas miksując.

6mTak przygotowane ciasto przelewam na blachę wyłożoną pergaminem.

7m8mCzas na kruszonkę. Przygotowuję ją z reszty masła, mąki i cukru. Masło powinno być miękkie, składniki lepiej się połączą. Nie potrafię podać w jakich proporcjach :-( Do masła dodaję mąkę i cukier … tak na oko … i ugniatam, aż uzyskam okruchy :-) posypuję nimi rabarbar.

9mCiasto piekę w temperaturze 190 stopni, przez około 60 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu można obsypać ciasto cukrem pudrem.

10mUpsss … tym razem chyba za długo trzymałam w piekarniku?! ;-) SMACZNEGO.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...