Faworki

Tłusty Czwartek…chyba najsłodszy dzień w roku…chociaż ja mam dużo takich dni w roku:-) Dzisiaj oprócz zajadania się pączkami, oczywiście nie przejdę obojętnie obok faworków.

1

Składniki do przygotowania faworków:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka octu
  • 6-8 łyżeczek kwaśnej śmietany 18%
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
  • cukier puder do posypania

23Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, ocet i śmietanę.

Składniki dobrze wyrabiam do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Ciasto powinno być elastyczne, o konsystencji miękkiej plasteliny. Tak przygotowane ciasto zbijam wałkiem. Rozpłaszczam w ten sposób, po czym ponownie zwijam i zbijam. Dzięki temu faworki po usmażeniu będą kruche, z dużą ilością bąbelków.

6Następnie ciasto dzielę na trzy części i rozwałkowuję je bardzo cienko. Nie podsypuję zbyt dużo mąką, bo tłuszcz podczas smażenia będzie się pienił i przypalał.

7Nożem wycinam z ciasta prostokąty (wielkość według uznania), każdy prostokąt nacinam wzdłuż pośrodku i przekładam jeden koniec przez rozcięty środek.

89W garnku rozgrzewam tłuszcz. Faworki smażę z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone przekładam na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu. Na koniec posypuję cukrem pudrem i gotowe:-)
1011 12SMACZNEGO.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...