Serducho z koralików

Dzisiaj taki szybki…trochę nie zaplanowany post z serii DIY. To serduszko wisiało na gałce od mojej komody, ale dzisiaj niechcący przytrzasnęłam je szufladą i koraliki rozleciały się po pokoju:-( Są ozdoby, które nigdy nam się nie nudzą…postanowiłam zrobić zawieszkę drugi raz.

1Na pewno macie w domu jakieś koraliki…a może zepsutą bransoletkę, którą można wykorzystać do zrobienia zawieszki na komodę lub klamkę od drzwi. Wystarczy kawałek drucika, tasiemki…10 minut:-)…i zawieszka gotowa.

123Drucik można dowolnie wyginać, więc nie musi to być serce, ale inny wymyślony przez nas kształt.

50Może jeszcze zdążycie przed pójściem spać zrobić swoją zawieszkę?:-)

Mandarynkowo i urodzinowo

Dzisiaj wybieram się na obiad urodzinowy…zatem czas na zapakowanie prezentu. Do udekorowania paczuszki wykorzystam listki mandarynki.

1

Bardzo lubię pakować prezenty, rzadko wykorzystuję gotowe torebki dostępne w sklepach. Pomysłów i inspiracji w internecie jest mnóstwo. Najbardziej podobają mi się prezenty zapakowane w zwykły szary papier…przyozdobione tasiemkami, sznurkami i kolorowymi kokardami.

456Opakowanie prezentu jest tak samo ważne jak sam prezent…a może i ważniejsze?!:-) Kiedy pakujemy…to zawsze z myślą o osobie, dla której szykujemy niespodziankę.

7Mam nadzieję, że prezent się spodoba…:-)

Tarta z kurczakiem i brokułem

Jakie macie plany na wieczór? Może przygotujecie smaczną kolację w miłym towarzystwie?! Dzisiaj polecam tartę z kurczakiem i brokułami.

1Do przyrządzenia kruchego ciasta potrzebujemy:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczyptę soli
  • ok. 2 łyżek wody

Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajko, dodaję pokrojone masło i szczyptę soli. Wyrabiam składniki do powstania gładkiego ciasta. Jeśli wyrabiane ciasto jest zbyt sypkie, dodaję trochę zimnej wody. Z ciasta formuję kulę i zawiniętą w folię spożywczą wkładam na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkuję ciasto i przekładam do formy na tartę – wcześniej posmarowanej masłem. Dociskam ciasto do formy i nakłuwam widelcem.

3Ciasto przykrywam papierem do pieczenia, wysypuję ryż na papier (może być groch, kulki ceramiczne). Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Zdejmuję papier z obciążeniem i piekę jeszcze chwilę do zarumienienia.

4Wyciągam z piekarnika i wypełniam wcześniej przygotowanym farszem. Składniki na farsz:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • kulkę mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku

Pierś z kurczaka kroję w kostkę i podsmażam z solą i pieprzem. Brokuł dzielę na małe koszyczki i gotuję ok. 5 minut w osolonej wodzie. W misce mieszam jajka, śmietanę z przyprawami i wyciśniętym czosnkiem. Do miski wrzucam kurczaka, brokuł i pokrojoną mozzarellę.

2Tak przygotowany farsz wylewam na ciasto…

5…i zapiekam przez ok. 30 minut.

6

SMACZNEGO!

Stare syfony

Znaleziska z piwnicy od moich rodziców. Szklane syfony do sporządzania wody sodowej. Już kiedyś przyniosłam do domu jeden…ten, który był w lepszym stanie:-) Ostatnio przy okazji wizyty u rodziców przytargałam drugi do kolekcji.

1

Te dwa wyjątkowe egzemplarze pochodzą z lat 60-tych. Samodzielne napełnienie takiego syfonu było niemożliwe, robiło się to w specjalistycznych punktach. Ja pamiętam późniejsze modele…metalowe syfony na naboje i wycieczki do osiedlowej „jarzynki” po pudełka z nabojami, które nosiło się na wymianę. Były zapakowane w szary, zazwyczaj zniszczony kartonik, przewiązany gumką recepturką.

2

A pamiętacie…jak w okresie letnim na ulicy, przy saturatorze można było napić się wody sodowej z prawdziwej szklanki? Mam zachowany w pamięci obrazek, jak wracam z babcią z działki i u brodatego pana na skrzyżowaniu ulicy kupujemy i wypijamy szklaneczkę wody.

567

Ale to były czasy!:-)

Czekolada dla babci i dziadka

Macie już pomysł na jakiś drobiazg dla dziadków? Zaraz ICH święto. Babcie i dziadka na pewno ucieszy własnoręcznie wykonany prezent, prosto z serducha. Proponuję więc przygotować czekoladę z dodatkami, jakie najbardziej lubią.

1Potrzebne nam będą silikonowe formy do czekolady…i tabliczki czekolady:-)

Tabliczki czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej. Po zagotowaniu wody zmniejszam gaz, żeby tylko utrzymać temperaturę. Rozpuszczając czekoladę, woda nie może się mocno gotować – czekolada nam zgęstnieje i porobią się grudki. Rozpuszczoną czekoladę przelewam do foremek i posypuję dodatkami. Ja wybrałam wiórki kokosowe, orzeszki, płatki migdałowe i żurawinę.

8

12

Tak przygotowane czekolady wstawiam do lodówki, żeby zastygły. Potem wyciągam ostrożnie z foremek…

13…i mogę już pakować:-)

14Nie wiem dlaczego jeszcze nie mam stempli z alfabetem?! Muszę to zmienić. Mam stemple do wyciskania napisów na ciastkach…i farbki siostrzenicy:-)

151718Teraz ruszajcie do sklepu po silikonowe foremki do czekolady…i działajcie:-)

Stoliczku nakryj się

Ładnie nakryty stół do posiłku jest ważnym elementem, który wprowadza wyjątkowy klimat. W ten sposób możemy też odwrócić uwagę od naszych umiejętności kulinarnych…znaczy się ich braku;-)

12Tak po czerwonościach przyszedł czas na zimne szarości. Kolor, który idealnie komponuje się z moim ulubionym białym. No i gwiazdki…nigdy nie mam ich dość.

34Nakryciem  stołu możemy sprawić, że zaproszeni goście będą czuli się wyjątkowi.

56

10Życzę Wam udanego weekendu….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...